O fisură anală este o mică ruptură sau fisură în mucoasa care căptușește canalul anal. Deși este, de obicei, superficială, în unele cazuri, o astfel de fisură poate avea un impact negativ asupra calității vieții persoanei afectate. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentul său!
Cauzele fisurii anale
Există o serie de factori care pot contribui la apariția fisurilor anale. Aceștia includ constipația cronică și scaunele diareice frecvente, forțarea la defecție, obiceiurile defectuoase de defecație (ex: amânarea defecției, statul prelungit pe toaletă etc.), dar și dilatarea canalului anal, sexul anal fără lubrifiere adecvată și fluxul redus de sânge în zona anală.
Chiar și utilizarea incorectă a clismelor sau aplicatoarelor poate duce la apariția fisurilor anale. Ridicarea greutăților mari, care exercită indirect o presiune pe abdomen și forțează aparatul sfincterian, poate fi, de asemenea, o cauză. O serie de afecțiuni medicale preexistente, precum boala Crohn, cancerul anal, leucemia, bolile cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, chlamidia, HIV) sau herpesul, pot fi asociate și ele cu apariția fisurilor anale.
Simptomele fisurii anale
Simptomele fisurii anale pot varia în funcție de durata și severitatea acesteia, dar unul dintre cele mai frecvente și evidente simptome este durerea, adesea descrisă ca o senzație de arsură sau tăietură. Aceasta este adesea acută și se intensifică în timpul sau după defecație. Un alt semn al fisurii anale este sângerarea rectală. Aceasta se poate manifesta prin prezența de sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă. Sângerarea este de obicei de culoare roșie strălucitoare și, deși este ușoară, poate fi alarmantă.
Persoanele cu fisuri anale pot avea, de asemenea, mâncărime în zona anală sau pot observa prezența unei răni sau a unei umflături în zona respectivă. În cazul fisurilor anale cronice, care durează o perioadă mai îndelungată, poate apărea și inflamația locală, care poate duce la infecție. Dacă observi astfel de simptome, nu le ignora. Tratează-te la fisura anală la MedLife!
Tratamente chirurgicale și non-chirurgicale recomandate pentru fisura anală
În majoritatea cazurilor, se apelează, într-o primă fază, la tratamente non-chirurgicale pentru fisura anală. Acestea pot implica modificări ale stilului de viață, precum o alimentație bogată în fibre, hidratarea adecvată și activitatea fizică moderată, băi de șezut de 10-15 minute după scaune și în timpul zilei și aplicarea de unguente locale. În cazuri rare, când cauza fisurilor anale este reprezentată de constipația cronică, pot fi recomandate laxativele, dar acestea se vor lua numai sub supravegherea medicului. Injecția cu toxină botulinică se poate dovedi, de asemenea, eficientă.
Dacă simptomele persistă și se agravează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Printre metodele chirurgicale se numără fisurectomia și sfincterotomia laterală internă. Fisurectomia implică excizia fisurii, uneori cu implicarea parțială a sfincterului. Pe de altă parte, sfincterotomia laterală internă este o intervenție chirurgicală simplă în care sfincterul este tăiat sau întins. Procedurile de acest tip sunt eficiente, dar presupun și anumite riscuri.
Este important să discuți cu medicul tău toate opțiunile de tratament înainte de a lua o decizie. Acesta este singurul care îți poate oferi informații complete privind avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni de tratament, îți poate spune care dintre acestea reprezintă cea mai bună soluție pentru tine și de ce și se poate asigura că vei beneficia de tratamentul potrivit.
Fisurile anale pot avea un impact negativ asupra calității vieții. Dacă ai simptome de fisură anală, este important să consulți un medic pentru a obține un diagnostic și un plan de tratament adecvat.
Disclaimer: Informații prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic și recomandările acestuia. Dacă ai simptome neplăcute, programează-te la un consult de specialitate!