Două mămici din Craiova, femei de succes pe plan profesional și familial, trecute prin emoțiile de a-și lăsa copiii în grija unei bone, au decis să înființeze o firmă care să recruteze, să formeze și să acrediteze astfel de persoane. Așa a luat naștere, în 2018, Agenția Bebeti – Bone și Menajere, singura din Craiova care oferă aceste servicii. Acum este mai facil și pentru alți părinți să găsească o persoană de încredere cu care să-și lase copii: din 31 mai 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 35/2020 prin care familiile cu copii mici primesc ajutor financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă. Condiția principală este ca aceasta să dețină un atestat privind calificarea necesară.
Cristina Plăiașu (foto sus, dreapta) este avocat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să se desprindă de copilul său, Tudor, pentru a-și relua activitățile sociale. ”Niciun caz în instanță nu a fost atât de solicitant precum puiul de om pe care îl iubesc enorm”, recunoaște mămica. A decis că era momentul să își ia un ajutor. După ce a căutat vreme de mai bine de 5 luni, a găsit persoana potrivită.
Ana Maria (Ani) Cruceru (foto sus, stânga), antreprenor, are, la rândul său, două ”provocări” în viata ei, în fiecare moment. Patricia are șase ani și stie exact ce vrea, cu ce fel de oameni îi place să interacționeze. ”Prima bonă a fost un eșec. A doua, a fost aceptată ”doar pentru Edi”, dar după ce am pus la cale o strategie care să o includă și pe ea”, mărturisește Ani Cruceru. Aceasta spune că a exploatat talentul bonei copiilor de a cânta, pentru a intra in sufletul Patriciei, organizând frecvent seri de karaoke acasă.
Cristina și Ani sunt partenere în cadrul Agenției Bebeti de recrutare și formare a bonelor, iar contextul legal actual vine în sprijinul tuturor familiilor care au nevoie de o bonă. Potrivit Legii 35/2020, acordarea ajutorului financiar se are în vedere numai copilul care nu este înscris la creșă sau grădiniță sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc sau nu a retras copilul de la creșă ori grădiniță. Pe de altă parte, persoana care oferă servicii de bonă trebuie să fie certificată în acest sens.
”Noi credem ca procesul de selecție a unei bone sau menajere nu ar trebui să fie un factor de stres. De aceea, vrem să găsim persoana potrivită fiecărei familii, alegând cu atenție și seriozitate fiecare dintre bonele sau menajerele cu care lucrăm. Procesul de recrutare este unul complex și angrenăm în acesta personal calificat în domeniul psihologic. Ne dorim, mai presus de toate, să oferim un serviciu de calitate și optăm pentru calitate, nu pentru cantitate”, este filosofia după care se ghidează cele două craiovence.
”Cu toate că ne aflăm într-un moment dificil, știm că lucrurile se vor întoarce la normal, poate un normal puțin adaptat situației actuale. În continuare, noi, părinții, vom avea nevoie de o bonă, o menajeră sau o îngrijitoare pentru cei vârstinici, servicii pe care Agenția Bebeti le va putea oferi de îndată ce situația actuală se va redresa. Între timp, Agenția noastră poate organiza online cursurile de Bone acreditate ANC, cu posibilitatea ulterioară a găsirii unei familii compatibile, când situația va permite”, explică Ani Cruceru.
Persoanele interesate în obținerea diplomei de bonă, pot intra în contact online, sau la telefon, cu reprezentantele Agenției Bebeti (0744 777 537 și bebetibone@gmail.com)
Familiile interesate să beneficieze de prevederile Legii nr. 35/2020, pot obține mai multe informații AICI.
Sursa foto: bebetibone.ro/Bebeti – Bone și Menajere/Facebook