- EUR
- 4,9774

-
Risotto cu fructe de mare si legume
Azi am facut risotto pentru prima data. Si nu orice fel de risotto, ci risotto cu fructe de mare (am pus legume in el pentru ca asa mi s-a solicitat). A iesit foarte bun, cu toate ca amestecul care trebuia sa fie special pentru risotto nu a fost chiar ceea ce imi doream. Data viitoare am sa caut un mix pentru risotto format din creveti, caracatita, sepii, calamari, scoici (cel de azi avea doar creveti si doua tipuri de scoici).

Ingredientele de mai jos sunt pentru doua portii de risotto cu fructe de mare.
Ingrediente pentru risotto cu fructe de mare:
- 350 gr. orez special pentru risotto
- 300 gr. fructe de mare proaspete sau congelate
- 1 litru supa de legume (sau de peste)
- 2 catei de usturoi
- 150 - 200 gr. legume (eu am avut un amestec de legume congelate
- 40 gr. unt
- 1 pahar vin alb, sec
- sare, piper, patrunjel (eu n-am avut, asa ca n-am pus)
- 50 - 70 gr. parmezan ras
Mod de preparare pentru risotto cu fructe de mare:
Intreg risotto va fi pregatit intr-un wok sau o tigaie antiaderenta mai mare. Curatam usturoiul si il maruntim (pe razatoare, cu un robot) apoi il calim cateva secunde in untul pus in wok si incins foarte bine. Cand usturoiul este calit (atentie mare sa nu il ardeti caci va deveni amar), adaugam in wok orezul spalat si curatat in prealabil. Calim orezul amestecand incontinuu pentru aproximativ 5 - 7 minute. Cand orezul este calit (devine translucid), adaugam fructele de mare spalate si scurse foarte bine.
Daca fructele de mare sunt proaspete, atunci acestea trebuie fierte inainte. Daca fructele de mare sunt mix special pentru risotto, inseamna ca sunt deja prefierte, deci le vom pune direct in wok si le vom cali.
Lasam la calit orezul si fructele de mare pentru aproximativ 5 minute. Odata cu fructele de mare adaugam si legumele taiate cubulete (le puteti fierbe putin inainte daca le vreti mai moi, daca folositi legume proaspete - ale mele erau congelate, deci nu a fost nevoie de fiert in prealabil) si amestecam incontinuu pentru a nu se prinde. Adaugam acum paharul cu vin si lasam la fiert pana cand alcoolul s-a evaporat. Acum incepem sa adaugam supa: supa se adauga polonic cu polonic, dar niciodata nu adaugati urmatorul polonic de supa pana ce nu s-a absorbit cel de dinainte. Nu uitati ca trebuie amestecat incontinuu, altfel se va prinde.
Mare atentie atunci cand adaugati supa. Consistenta risotto-ului cu fructe de mare trebuie sa fie una foarte cremoasa. Risotto nu trebuie sa fie nici uscat, dar nici sa balteasca in zeama. Supa se adauga atat cat este nevoie, in functie de cata zeama absoarbe orezul. Orezul trebuie sa ramana putin tare, nu ca atunci cand faceti pilaf si il fierbeti foarte bine. Cel mai bine este sa gustati orezul, iar daca acesta este gata, nu mai adaugati alta supa. Bobul de orez trebuie sa ramana intreg.
Condimentati cu sare si piper dupa gust si adaugati parmezanul ras (daca nu va place parmezanul, sariti peste acest pas). Stingeti focul si lasati pentru 1 - 2 minute, cat se imprieteneste parmezanul cu risotto-ul nostru. Serviti risotto cu fructe de mare cat este fierbinte, cu patrunjel proaspat presarat deasupra.
Recomandat este sa nu faceti prea mult, pentru ca atunci cand se raceste, reincalzit nu mai este la fel de bun. Reteta se face in maxim o ora, deci mai bine sa faceti de doua ori in zile diferite decat sa il reincalziti.
Pofta buna!
-
-
0-day Member
- Putere Reputatie
- 0
- Reputatie
- 10
- Puncte CF
- 0.0
Am preparat si eu reteta data de tine in weekend-ul trecut si tin sa precizez ca a fost excelenta, nepoteilor mei placnadu-le foarte mult.
-
Mamaaa cat de bine arataaa
Vreau o portie !! ca de gatit nu stiu.
-
aspect superb cred ca si gustul